Genomgång av e-böcker: Adlibris

Välkommen till den andra delen av Molnfritt Förlags genomgång av e-böcker. I den förra delen gick vi genom Amazon Kindle och den här gången kommer vi hänge oss åt ett av de svenska alternativen.

Adlibris är den idag största internetbokhandeln i Sverige, verksam sedan 2010 med e-böcker under varumärket Mondo. Adlibris ägs av Bonnier-koncernen och Bonniers är ett viktigt nyckelord här. Bonniers äger butiken Adlibris, men är även delägare i ELIB tillsammans med tre andra stora förlag (Norstedts, Pirat och Natur&Kultur). Alla böcker som säljs på Adlibris Mondo har ELIB som distributör. Kikar vi på intäktsfördelningen för en såld bok ser vi (Författare / Förlag / Distributör / Återförsäljare). Ägandestrukturen gör att Bonniers får intäkter i minst två av de fyra leden, tre om det är ett av de många egna förlagen som givit ut boken. Oavsett vilket förlag som ger ut så får Bonniers alltså en stor del av kakan, vilket gör dem till en oerhört dominant spelare på den svenska marknaden. Lån av e-böcker från de svenska biblioteken (som har en generös ersättning till distributör och förlag) går också genom ELIB. På gott och ont.

Utbudet på Adlibris Mondo utgörs som tidigare nämnt av de böcker som finns på ELIB. Det är bra på så sätt att ELIB har låg tröskel att börja samarbeta med, vilket gör att det stora flertalet av de svenska förlagen har gett ut sina böcker här. Har något givits ut på svenska som e-bok finns det med största säkerhet på Adlibris. Prisbilden är väldigt hög jämfört med Amazon Kindle (detta beror dock på förlagen, inte på Adlibris påslag), och här kan vi börja ana bakgrunden till det svenska motståndet till den amerikanska kolossen. Om Amazon tar över rollen som distributör och återförsäljare och sedan sätter låga pristak mot kund är det ett oerhört hårt slag mot intäkterna för de idag dominanta förlagen.

Hemsidan för Adlibris Mondo är föredömligt enkel. Bravo Adlibris! Färgvalen och formen hämtar tydlig inspiration från Google Materials (den nya looken för Android) och det är inget fel i det.

webscreen

Köper du en bok från Adlibris kan du antingen läsa i den deras app (mer om detta senare) eller i deras egna läsplatta Letto (mer om detta senare) eller ladda ned själva bokfilen för att kopiera dit du vill ha den själv.

library

Det här är en stor och viktig skillnad mot Amazon Kindle. Du har frihet att göra vad du vill med din egen fil. Du kan kopiera den till en läsplatta från Kobo eller Sony eller vem du än känner för. Formatet EPUB är öppet och ger dig som läsare frihet att bestämma dig för vilken hårdvara du vill läsa på. Du kan sedan byta till en annan plattform utan att några hinder är uppresta. På Amazon är du hårt bunden till deras läsplatta Kindle eller deras mobila appar. Glöm att läsa böckerna på andra tillverkares läsplattor.

Letto är Adlibris egna läsplatta med elektroniskt bläck, med samma fina skärmtyp som Amazon Kindle använder.

DSC_0388DSC_0383

Den är liksom Kindle lättanvänd och har i och med modellen som släpptes för några veckor sedan nu även bakgrundsbelysning som gör att man kan läsa utan påslagen lampa. Köper du en bok på Adlibris hemsida är det ytterst enkelt att komma igång med läsningen på Letton.

Appen (som finns till Android, iPhone och iPad) är även den föredömligt enkel:

Screenshot_2014-12-25-13-19-08

Man sveper sidor åt vänster precis som i Kindle, men tyvärr är notifikationer i din mobila enhet dolda precis som i Kindle. Den nuvarande versionen verkar ha lite problem med krascher. Om du hoppar direkt ut till hemskärmen från boken kraschar den ibland om du går tillbaka in i samma ok senare. Jag utgår från att detta är en barnsjukdom som är på väg att fixas.

Betalning för böckerna sker med svensk valuta och du kan använda både kontokort, kreditkort och fakturor. DIna uppgifter kan sparas i kontot vilket gör att det blir enkelt att köpa böcker när du väl gjort det en gång. Personalen på bolaget är svensk och väldigt serviceminded. Både förlag och kunder får ett bra och genuint intresserat bemötande. Det märks att de tar den svenska marknaden på allvar och försöker behandla alla bra. Det är en viktig sak att ta i beaktande.

Fördelar med Adlibris Mondo:

  • Böcker på svenska
  • Kundtjänst på svenska som dessutom är trevlig
  • Rent och enkelt gränssnitt på alla deras hemsidor och applikationer
  • Lättanvänd läsplatta till bra pris

Nackdelar med Adlibris Mondo:

  • De befäster den rigida strukturen för e-böcker i Sverige som fördröjer genombrottet här
  • Priserna är höga jämfört med Amazon
  • Småbuggar i den mobila appen
  • Man kan inte se mobilens notifikationer medan man läser

Summering:

Om du vill börja läsa svenska e-böcker idag är det här ett jättebra val. Ja, priserna är väldigt höga för att vara e-böcker, men både svenska författare och förlag har det lite körigt just nu. Det är en liten marknad där Amazons enorma volymregler för engelskspråkiga böcker inte är helt rättvisa att jämföra med. Adlibris Mondo är ett mycket fint alternativ för läsare av e-böcker.

Sigfrid Lindhe 2014-12-25

Annonser

En reaktion på ”Genomgång av e-böcker: Adlibris

  1. Ping: Genomgång av e-böcker: Amazon Kindle | Molnfri Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s