Genomgång av e-böcker: Amazon Kindle

Det finns en mängd olika säljare av e-böcker med olika fördelar och nackdelar på marknaden idag. Vi på Molnfritt tänkte gå genom dem en efter en för att försöka sprida lite klarhet i vilken som är bra för just dig. Vi kommer hålla oss till de lösningar som kan köras ”kompletta” i Sverige, dvs med egen butik och egen läsare för kunderna.

Först ut i startfältet är Amazon Kindle, vilket kan vara lämpligt då det är den aktören som hållit på längst i stor skala. Amazon är en amerikansk aktör med en amerikansk butik. Detta innebär en omedelbar sak att ta i betraktelse för svenska läsare. Ett fåtal svenska förlag (Molnfritt till exempel) har börjat ge ut böcker på svenska, men detta hör till undantagen. Utbudet med svenskspråkig litteratur är därför väldigt begränsat och köp sker i amerikanska dollar. Det har länge talats om en svensk Amazon-butik, men det finns inte någon konkret tidplan än.

Med detta sagt är Amazon Kindle ett utmärkt alternativ om du primärt läser böcker på engelska. Titlarna finns tillgängliga här före de finns i svenska butiker och till bättre priser. Du kan köpa svenska böcker och konvertera med gratisprogrammet Calibre, men då har vi tagit ett steg bort från den smidiga helhetslösning som är Kindles storhet.

Hur är systemet uppbyggt då? Vi börjar med att titta på deras webbutik.

kindle_webinterface

Gränssnittet är milt uttryckt rörigt. De trycker in oerhörda mängder information och olika erbjudanden, men egentligen är det bara priset och den gröna rutan uppe till höger man behöver hålla reda på. Utseendet till trots är det väldigt enkelt att handla här. Välj vilken enhet du vill börja läsa på, och klicka sedan på ”Buy with 1-click”. Tanken här är att du lagrat kreditkortsnummer och dina enheter i förväg. Det här gör att första köpet blir några omvägar längre med att skapa konto, fylla i adress etc, medan andra köpet och de därefter går väldigt fort.

Grundidén med Kindle är att läsa böckerna på läsplattorna som de säljer själva via sin nätbutik.

DSC_7896

Dessa skiljer sig från surfplattor som t.ex. iPad och Sony XPeria Z3 Tablet på flera sätt. Det viktigaste är skärmen. Läsplattor använder en skärmtyp som kallas för elektroniskt bläck. De visar inga färger, bara gråtoner, och de behöver lång tid för att uppdateras. Det här är den dåliga biten. Den bra biten är att de drar extremt lite ström (då de bara drar ström när de byter utseende vilket ger batteritid på en månad) och att de kan läsas i solljus precis som vanligt papper. Den långsamma uppdateringen av skärmen gör inte så mycket då skärmen bara uppdateras ungefär var tjugonde sekund (när du byter sida). Lösningen som jag har ovan med ett skyddsfodral är mindre och väger mindre än en normal pocket. Du kan välja en fontstorlek som är lagom för dig, vilket är tacksamt för många med synstörningar. Har du köpt en läsplatta (de kostar ungefär 800kr ink frakt) och kopplat den till ditt konto finns den med som genväg när du köper böcker på hemsidan. Köper du en bok så laddas den automatiskt ner till plattan och du kan börja läsa inom minuter, oavsett tid på dygnet.

Kindle finns även för Android, iPhone och iPad. Då i form av en app som hämtas gratis och installeras. När appen är kopplad till ditt konto så dyker din telefon eller surfplatta upp som en genväg vid köpknappen på hemsidan. Du kan även ladda ned böcker till andra enheter i efterhand. Detta gör att du kan ha läsplattan vid sängen, och läsa i mobiltelefonen när du sitter på bussen. Så här ser det ut i en mobiltelefon (Sony Xperia V):

Screenshot_2014-12-23-11-08-15Screenshot_2014-12-23-11-05-47

Startskärmen är en enkel överblick av dina böcker. Svep med fingret och peta på den du vill börja läsa. Du hamnar då i läsläget (den högra bilden) där du läser genom att svepa sidorna åt vänster. Fontstorlek kan ställas även i appen och det är viktigt för att få en acceptabel läsupplevelse. Det är annorlunda att läsa i mobiltelefon. Som du ser på bilden ovan får du väldigt få ord per sida, och du får vänja dig vid att sitta och svepa nya sidor med korta mellanrum. Om du kommer över den tröskeln (det funkade för mig) så blir det dock helt okej så länge du inte har starkt motljus. Att sitta i solstolen är inte att rekommendera. Läser du på en surfplatta med stor och ljusstark skärm så reduceras dessa problem väsentligt. En viktig och bra fördel är att din position i boken synkas med ditt konto. Detta gör att din läsplatta kommer ihåg var du slutade läsa i mobilen och vice versa. När du läser i appen så lägger sig boken i fullskärm vilket gör att du inte ser notifikationer. Detta är inte något som jag uppskattar.

Det fungerar att köpa nya böcker både i läsplatta och mobil app om man vill, men jag tycker det är betydligt smidigare att lösa detta med hjälp av datorn. Ligger du i sängen och inte har lust att ta omvägen förbi datorn innan nästa bok kan det dock vara en behändig lösning. Sparade konto-uppgifter med kreditkort etc fungerar även i dina bärbara enheter, då det är få klick och laddningar.

Fördelar med Amazon Kindle:

 • Enormt utbud av engelsk litteratur
 • Låga priser
 • Elegant lösning med synkning mellan olika enheter
 • Väldigt smidig process med köp och läsning
 • Läsplattan är liten, lätt, billig och har bakgrundsbelysning så du kan läsa både i mörker och solljus
 • Ofta bra och relevanta rekommendationer på böcker

Nackdelar med Amazon Kindle:

 • Brist på svenska titlar
 • Ingen svensk butik med svensk valuta
 • Notifikationer syns inte när du läser i mobilen

Summering:

Pionjären inom e-böcker har inte legat på latsidan. Hela konceptet känns välutvecklat och smidigt, även om det finns ett par mindre skavanker. Frossar du främst engelskspråkiga böcker är det här ett suveränt val. Kommer de med en svensk butik någon gång kommer Sverige liksom övriga länder få svårt att uppbåda vettig konkurrens.

Nästa del handlar om Adlibris.

Sigfrid Lindhe 2014-12-23

Annonser

2 reaktioner på ”Genomgång av e-böcker: Amazon Kindle

 1. Bra sammanfattning.
  Har haft en Kindle många år och är väldigt nöjd. Ska man ha en bra synk till ex. mobilen måste man dock ha wifi igång på plattan och då räcker inte batteriet lika länge (det går ju såklart också att stänga på och av men risken att man missar att synka ökar ju markant). En annan sak jag gillar att om man kan synka böcker man köper till flera enheter. Min man och jag läser exempelvis många gånger samma böcker så vi har ett gemensamt konto så behöver vi bara köpa boken en gång. Synkningen fungerar dock inte om då men det är sällan vi läser samma bok samtidigt.

  Gilla

 2. Ping: Genomgång av e-böcker: Adlibris | Molnfri Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s